Bore-out: wanneer onderprikkeling ziek maakt

Je wordt niet genoeg geprikkeld om je grenzen te verleggen. Je hebt te weinig om handen en verveelt je, maar je probeert dit te verbergen. Je zelfontplooiing staat stil. Je interesse is herleid tot nul. Je hebt een laag zelfbeeld. Er zijn geen uitdagingen meer in je leven en op je werk. Je ervaart geen voldoening meer en je motivatie is zoek. Je voelt je lichamelijk en mentaal uitgeput zonder veel inspanning geleverd te hebben. Je voelt je futloos, angstig, opgejaagd, geïrriteerd, onzeker. Misschien heb je wel last van concentratieproblemen, besluiteloosheid, cynisme of is je slaap verstoord. De stap naar verandering zetten is moeilijk: je lijkt opgeslorpt te worden door een gevoel van passiviteit. Je leeft als het ware op de stand 'automatische piloot'

Onderprikkeling kan net zoveel spanning en stress met zich meebrengen als overprikkeling. Een bore-out ontstaat, net zoals een burn-out, primair binnen je werkomgeving. De gevolgen ervan beperken zich echter nooit tot je werkomgeving: een bore-out tast je bredere functioneren, zin voor initiatief en levenslust aan. Psychische klachten door onderprikkeling vertoeven in een taboesfeer en worden daarom vaak onderkend of verkeerd gediagnosticeerd. 

Wat helpt?

We gaan erover in gesprek. Eerst werpen we een kritische blik op je werkomgeving en de invulling van je werkleven. Ben je onderbelast en/of overgekwalificeerd? Welke van je vaardigheden worden niet of nauwelijks benut? Hoe ziet je werkomgeving eruit? Vervolgens zoemen we dieper in op jou. We zoeken uit wat je talenten zijn, wat je dromen zijn, wat je nog wil bereiken in je leven en wat je precies tegenhoudt. Op basis van het voorgaande zorg ik voor ondersteuning op maat en zoeken we samen naar een manier om de cirkel te doorbreken. Ik help je met het verkrijgen van meer inzicht in jezelf, je huidige werk- en bredere levenssituatie; en met het opstarten van een veranderingsproces. Ik fungeer hierbij als je persoonlijke coach, motivator, spiegel en klankbord.