Faalangst

Je moet op sollicitatiegesprek, maar je blokkeert en klapt dicht door de druk die je jezelf oplegt. Je moet examen afleggen, maar vreest voor een black-out of vreest dat je er niets van terecht zal brengen. Wanneer je een presentatie moet geven, ben je zo bang om af te gaan dat je er dagen op voorhand intens tegenop kijkt. Je vindt het moeilijk om op mensen af te stappen en jezelf te zijn in sociale situaties uit schrik voor negatieve reacties, waardoor je je liever afzondert. Je bent bang voor het aangaan van nieuwe uitdagingen uit schrik dat je het niet goed genoeg zal doen. Je begint een nieuwe baan maar je bent bang dat het zal mislukken.

Faalangst kan optreden in een verscheidenheid aan situaties waarbij in je beleving prestatiedruk of het moeten voldoen aan een bepaalde eis of verwachting centraal staat. Het gaat vaak gepaard met een angst om afgewezen te worden, er niet bij te horen of niet goed genoeg te zijn of te worden geacht. Wanneer je je faal-angstig voelt, lukt het je maar niet het hoofd koel te houden. Je kan je moeilijk concentreren, je hart begint sneller te kloppen, je hebt koude handen, je begint te zweten of te trillen, je lichaam is gespannen, je voelt je onzeker en verkrampt. Een heleboel negatieve gedachten razen door je hoofd van 'doe ik het wel goed' tot 'het lukt me nooit' en 'ik kan er maar beter niet aan beginnen'. Je vertoont de neiging bepaalde situaties te vermijden of te ontvluchten. Je stelt dingen uit of maakt jezelf wijs dat je 'het toch niet zo leuk vindt', zodat je niet hoeft te proberen en ook niet kan falen. Je hebt veel bevestiging van anderen nodig. Je vindt vaker dat anderen het beter doen dan jijzelf, zonder dat hier concrete aanwijzingen voor zijn. 

Faalangst houdt je tegen en werkt contra-productief: je presteert onder je mogelijkheden. Je interpreteert dit als het zoveelste bewijs voor je onkunde, waardoor je faalangst nog sterker wordt. Een negatieve spiraal waar je moeilijk uitkomt.

Hulp bij faalangst

Het is belangrijk te onderzoeken waar je faalangst precies vandaan komt. Misschien werd je vroeger wel gepest of heb je iets meegemaakt dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van je faalangst. Andere redenen kunnen zijn: voortdurend bezig zijn met wat anderen van je verwachten of met wat je denkt dat anderen van je verwachten, zelf te veeleisend zijn waardoor het erg moeilijk wordt te voldoen aan je eigen verwachtingen, een minderwaardigheidsgevoel, te veel hooi op je vork nemen of een gevoel van zelfwaarde dat te eenzijdig bepaald wordt door waardering die je uit prestaties haalt. Voor iedereen zal het iets anders zijn. We gaan erover in gesprek en kijken hoe we de cirkel kunnen doorbreken. We kijken hoe de faalangst zich manifesteert, wat het versterkt en instandhoudt. Vervolgens kijken we samen hoe je meer vat kunt krijgen op je faalangst zodat het je niet langer belemmert.