Frustratie

Je levert zelf niet de prestatie die je had willen leveren. Je doet nog zo je best maar het wil maar niet lukken in je relatie of op het werk. Je wil je dromen realiseren maar je ziet maar geen vooruitgang. Kortom, de dingen lopen niet zoals je verwacht, gehoopt of gewild had en dit zorgt voor een heleboel frustratie, ontevredenheid, irritatie en gevoelens van machteloosheid. Hierin blijf je vastlopen. Wat nu? 

Leren omgaan met frustratie

Van de reactie van de ander tot wat op ons pad komt: er is zoveel dat we niet in de hand hebben in het leven. Mensen zijn niet altijd liefdevol of loyaal. De wereld is niet altijd rechtvaardig. Dingen lopen nu eenmaal niet altijd zoals we het zouden willen. Dat frustratie van tijd tot tijd om de hoek komt kijken is niet meer dan normaal. Wat we niet kunnen veranderen of waar we geen invloed op hebben, moeten we leren loslaten en plaatsen. Verloopt dit moeilijk, dan zetten we in op het beter leren omgaan met stress en verandering en bouwen we zo aan je weerbaarheid en incasseringsvermogen.  

Wanneer je systematisch blijft vastlopen in frustratie kan het aangewezen zijn de eigen verwachtingspatronen en behoeften onder de loep te nemen. Je eigen verwachtingen en behoeften bepalen namelijk in grote mate hoe je omgaat met frustraties en hoe deze beleefd worden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ergens te hoge of te lage verwachtingen koestert waardoor bepaalde behoeften onvervuld blijven, met frustratie en ontevredenheid tot gevolg. 

We gaan in gesprek over wat het precies is dat je frustreert en onderzoeken wat maakt dat frustratie bij jou getriggerd wordt, standhoudt, wat de gevolgen ervan zijn en wat je kan doen om deze hardnekkige gevoelens te voorkomen en aan te pakken. Vervolgens ga je hier zelf mee aan de slag en evalueren we samen het proces.