Sombere gevoelens

Je voelt je vaak somber, neerslachtig, soms zelfs zwaarmoedig. Je merkt dat je de laatste tijd minder plezier beleeft aan de dingen die je doet. Je levensvreugde is weg. Je ervaart vaker een overspannen, onrustig of zelfs angstig gevoel. Je bent prikkelbaar. Je zit niet goed in je vel. Het nemen van initiatief lukt minder goed. Je zelfvertrouwen lijkt zoek te zijn. Je kan nog wel lachen, maar ziet het eigenlijk allemaal even niet meer zitten.

Deze sombere gevoelens kunnen kaderen binnen een burn-out, een bore-out, of kunnen ontstaan zijn als een logische reactie op het verlies van iets wat je dierbaar was. Het zou ook kunnen dat je een dip ervaart omwille van een andere reden. We gaan erover in gesprek en onderzoeken de precieze reden van je aanhoudende somberheid. Een dip is vaak het gevolg van een tijdelijke onbalans tussen je persoonlijke draagkracht en de draaglast die je op dit moment in je leven ervaart. We kijken wat allemaal meespeelt, waar je precies tegenaan loopt, wat je al hebt geprobeerd, wat je belemmert en een heleboel andere factoren. Op basis hiervan zorgen we voor een aanpak op maat. 

Ben ik depressief?

Je sombere gevoelens komen vaker voor en voelen heftiger aan. Je voelt je waardeloos, hopeloos. Het lukt je niet meer om een glimlach op je gezicht te toveren. Er zit geen kleur meer in je emoties. Je voelt je vooral leeg. Er is niets meer waar je naar uitkijkt. Plezier beleven lijkt slechts een verre herinnering. De dingen die je vroeger wel konden bekoren, kunnen dit nu niet meer. Je hebt last van schuldgevoelens. Je eet veel meer of juist veel minder dan gewoonlijk, met gewichtsverlies of gewichtstoename tot gevolg. Je slaap is verstoord. Je kan je minder goed concentreren. Beslissingen maken verloopt erg moeizaam of lukt helemaal niet meer. Je voelt je energieloos en hebt moeite met het uitvoeren van dagdagelijkse taken. Je lichaam voelt vertraagd of geagiteerd aan. Je denkt voor het slapengaan soms dat het misschien beter is dat je niet meer wakker wordt.

Een depressie is nooit je eigen schuld. Het ontstaan van een depressie heeft steeds te maken met een samenloop van omstandigheden (bijvoorbeeld een recente ingrijpende gebeurtenis) en factoren zoals je voorgeschiedenis, je persoonlijkheid, maar ook biologische factoren: sommige mensen zijn onder identieke omstandigheden gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie dan anderen.

Wanneer je te maken krijgt met een depressie is 'ertegen vechten' alleen vaak niet meer voldoende. Je hebt hulp nodig. Ik bied ambulante ondersteuning bij depressie en zorg voor de nodige bijkomende verwijzingen. Wanneer je reeds een depressie hebt gehad, kan je bij mij ook terecht in het kader van hervalpreventie. Hervalpreventie is alles wat te maken heeft met het trachten te voorkomen van een nieuwe depressieve episode. 

Ben je niet helemaal zeker of je sombere gevoelens kaderen in een dip of een depressie? Samen zoeken we het uit in een vrijblijvend gesprek. 

Ik heb dringend nood aan een gesprek

In afwachting van een gesprek bij een psycholoog:

  • Kan je dag en nacht terecht bij tele-onthaal op het gratis en anoniem telefoonnummer 106 of online voor het bespreken van kleine of grote zorgen via chat.
  • Kan je steeds terecht bij de zelfmoordlijn op het gratis en anoniem telefoonnummer 1830 of online om te chatten of te mailen.
  • Kan je steeds terecht bij een huisarts van wacht of de dichtstbijzijnde spoedafdeling.