Rouwen

Je verloor recent een dierbare. Je bedrijf ging failliet, je werd aan de deur gezet en vindt je nieuwe werk maar niets. Je trouwe viervoeter is overleden en je moet verder zonder je beste vriend. Je ouders zijn net gescheiden en je kan maar moeilijk wennen aan het idee. Je hebt te horen gekregen dat je aan een chronische ziekte lijdt, of dat je je sportcarrière maar beter opgeeft omwille van gezondheidsproblemen. Je bent op een bepaalde leeftijd gekomen en beseft dat je minder mogelijkheden hebt. Je hebt een kindje verloren. Wat de reden ook is, je leven is ingrijpend veranderd en je bent iets of iemand verloren waar je veel waarde aan hecht. Dit brengt intens verdriet of misschien wel boosheid en verbittering met zich mee.

Je kreeg misschien weleens het gevoel dat je maar best meteen 'de knop omdraait' en verdergaat - je kan er tenslotte toch niets aan veranderen. Was het maar zo simpel! Ook al doe je nog zo je best om alles te vergeten of hoop je dat de tijd ervoor zal zorgen dat het verlies vanzelf een plekje krijgt: er komt een moment dat het verdriet zich weer opdringt en je er iets mee moet doen. Rouwen is het langzaam maar zeker begrijpen dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je heengaat. Het is een pijn die zich niet laat verstoppen. Het verdient je volle aandacht.

Rouwverwerking en verliesbegeleiding

Omdat onverwerkt verdriet je draagkracht ondermijnt, kan het leiden tot opkropping, oplopende stress, woede-uitbarstingen, burn-out, depressie en een heleboel andere psychische klachten. Het is dus erg belangrijk aandacht te schenken aan je persoonlijke rouwproces.

We gaan erover in gesprek van zodra dit veilig voelt voor jou. Moeten er eerst heel veel tranen vloeien vooraleer dit lukt? Ik bied je een veilige ruimte aan waarin dit kan zonder schroom. Ik fungeer als je persoonlijke klankbord en zorg voor de nodige ondersteuning. We overhaasten niets. Dit moet op jouw tempo gebeuren.

Daarna richten we ons op het verwerken, aanvaarden en loslaten van het verlies. Dit is een erg moeilijk, langzaam, maar belangrijk proces. Ik kan er niet voor zorgen dat de pijn magisch verdwijnt, maar kan je helpen de scherpe kantjes eraf te halen. Omdat een verlieservaring ook steeds verandering impliceert, kijken we vervolgens samen naar hoe het verder moet of kan. Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn jezelf te (her)ontdekken, te focussen op het terugvinden van je krachten, of misschien wel een nieuwe weg in te slaan, ... voor iedereen zal dit anders zijn. We gaan er samen naar op zoek.