Studie(gerelateerde)problemen

Je studieperiode kan een erg turbulente tijd zijn. Ik gebruik de term 'Studieproblemen' om de waaier aan moeilijkheden aan te duiden die direct of indirect gerelateerd zijn aan je studie(keuze), studeren of andere factoren die in je leven spelen op het moment van je studieperiode. Enkele voorbeelden:

Je studieresultaten vallen tegen. Je hebt last van faalangst, concentratieproblemen of uitstelgedrag. Je vindt maar geen motivatie om te beginnen studeren. Je kijkt enorm op tegen de blok- en examenperiode. Je hebt last van perfectionisme. Wanneer je een planning opstelt lukt het je maar niet om je eraan te houden. Je vindt maar niet de juiste studiemethode. Je behaalt goede punten, maar je bent niet helemaal zeker of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Je vindt je studie te makkelijk of niet uitdagend genoeg. Je hebt het gevoel geen aansluiting te kunnen vinden bij je medestudenten. Je voelt je onder druk gezet om je te laten dopen, maar ziet dit eigenlijk niet zitten. Je zit op kot, maar voelt je eigenlijk best wel eenzaam. Je krijgt je stress maar niet onder controle wanneer je examen moet gaan afleggen en dit blokkeert je. Problemen in je persoonlijke leven hebben een negatieve invloed op je studieprestaties. Je wil voor je droom gaan, maar je ouders dringen aan op een andere studiekeuze. Er is iets anders, maar je weet het niet zo goed. 

Wie kan bij mij terecht en hoe kan ik helpen?

Ik richt me vooral op het begeleiden van jongvolwassenen met studie(gerelateerde)problemen vanaf 17 jaar

Samen bespreken we wat moeilijk loopt en wat allemaal meespeelt. Op basis hiervan bied ik ondersteuning op maat in de vorm van gesprekstherapie of als coach bij moeilijkheden gerelateerd aan het verbeteren of aanleren van studievaardigheden.

Eerst maken we uitgebreid ruimte voor je beleving: wat voel je, wat zijn mogelijke oorzaken, wat heb je al geprobeerd, waar geraak je maar niet uit, waar blokkeer je in. Vervolgens gaan we samen oplossingsgericht te werk. Indien nodig zoeken we uit waar je concentratieproblemen vandaan komen; ontleden we fenomenen als 'faalangst', 'perfectionisme', en 'stress'; help ik je op weg met concrete handvaten; help ik je bij het maken van een studiekeuze die bij je past; gaan we na wat motivatie precies inhoudt en waar je het vandaan kan halen of help ik je een studiemethode ontwikkelen die voor jou werkt.